понеделник- петък: от 9:00 до 18:00
събота и неделя: неработни дни

Дървени къщи

Дървените къщи могат да бъдат сглобяеми, а могат и да не са. Изграждат се от предваритрлно направени панели, често цели стени. Един от най-често срещаните начини за изграждане на дървени къщи е "гредовата конструкция". Гредите на носещия скелет, на рамките около отвори, Х връзките се монтират на място. Конструкцията от дърво на покрива се изгражда, като на всички останали покриви с дървена конструкция. Най-често използваният дървен материал е иглолистният /бор, смърч, ела/. Те имат сравнително ниско обемно тегло 400-500кг/м3 за просушен материал и завидни якостни характеристики. Но може да се използват и широколистни видове - дъб, бук , акация, ясен и др. Тази дървесина е по-скъпа, обикновено двойно или тройно, но тя има по-високи якостни характеристики, по-голямо обемно тегло 800 - 1200кг/м3 и ако изключим натуралния бук е по-устойчива на загниване и атмосферни влияния от иглолистните бор, смърч и ела. Импрегнирането на дървената конструкция е изключително важно за нейния дълъг експлотационен период /над 150 години/. Перфектен материал не съществува, затова преди да изберете дървена къща трябва да сте наясно с предимствата и недостатъците на този вид сгради.

Ето някои от тях:

Предимствата на дървените къщи са, че те се изграждат от екологичен, природен, възнообновяем материал. Естетически дървото е доста красив материал. Гредовата конструкция няма архитектурни ограничения в разпределението и могат да се правят изменения, след като е построена сградата. Устойчиви са на земетръс повече от всякакъв друг вид сгради със същите и по-малки дори размери. Поради малката си обща маса, се нуждаят от по-плитко и евтино фундиране. В два пъти по-малка дебелина на стената могат да подминат топлоизолационните характеристики на тухлена изолирана стена. Това означава повече полезна площ при по-евтин фундамент. Недостатъците, които имат тези сгради обикновено са от неправилното им изграждане и експлоатация.

Пожар - това е най-бързо идващото на ум нещо. Знаете ли обаче, че дървената конструкция например е много по-устойчива на огън от металната такава. Металът има изключителни якостни характеристики, те обаче изчезват много бързо при повишаване на температурата при пожар. Една запалена дървена неимпрегнирана греда, ще загуби якостните си характеристики едва след 40-45 мин.

Гниене - този процес се наблюдава, когата дървесината е подложена на редовно намокряне и изсъхване след това. Дърво потопено изцяло във вода не гние. Проблемът с гниенето, най-често идва при неправилно изграждане на елементите, които преграждат околната среда и вътрешните помещения, това са стените и покрива, особено топлия покрив. Поставянето на пароблокиращи мембрани, изолиране на фасадните стени с контактна фасада от EPS /стиропор/ предоставят условия за гниене на дървената конструкция. Затова не трябва да се спират парите в ограждащите елементи на сградата. Доброто решение е да са свободни или забавени, но не и блокирани по нашите географски ширини.

Кънтенето - понякога при силни звуци откритата дървесина резонира обратно звука с ехо.

Цена - дървената къща с гредова контрукция може да е по-евтина от стоманобетонната с тухли къща, но може да е и в пъти по-скъпа. Това зависи от вида на дървесината, преместването на големи разстояния и начина на завършеност. Екстериорните завършеци са по-скъпи от интериорните, защото освен естетика, трябва да се справят и с атмосферни влияния и слънце.

Лице за контакти: Николай Августинов 0878370239

Дървени къщи
Дървени къщи
Дървени къщи
Дървени къщи
Дървени къщи
Дървени къщи

други услуги